maanantai 24. tammikuuta 2011

Oodi kaalilaatikolle

Freelancer-elämän myötä olen innostunut taas ruoanlaitosta. Olen kokkina(kin) suurten linjojen nainen, en jaksa näprätä ja pipertää kuin joskus hyvin harvoin. Siksi liputan täysillä helppojen ruokien, kuten keittojen ja laatikoiden puolesta, jotka voi esivalmistelujen jälkeen jättää oman onnensa nojaan ja hyvää tulee.

Kaalilaatikko on yksi ikuisuuslemppareistani. Siihen on olemassa vain yksi ainoa ja oikea ohje, äidin antama. Hupaisaksi tämän asian tekee se, että vaikka äitini ruoanlaittotaito on perheessämme yleinen vitsi, kaalilaatikko on se ainoa ruoka, jossa hän todella loistaa. Mysteeri ei ole vieläkään ratkennut. Äitini onneksi hän valitsi lastensa isäksi miehen, joka on intohimoinen kokki. Näinkin voi perheen ruokahuollon ratkaista.

Yksi kaalilaatikon onnistumisen salaisuuksista on haudutus, haudutus ja vielä kerran haudutus. Pikaruokaa haluavat menkööt Mäkkärille. Meinasin vetää kahvit väärään kurkkuun törmätessäni viime vuoden puolella YLE Etelä-Karjalan sivuilla juttuun, jossa yllytettiin kansaa valmistamaan kaalilaatikkoa mikroaaltouunissa. Sanomattakin lienee selvää, ettei kyseinen mössö ollut kaalilaatikkoa nähnytkään. On olemassa pyhiä asioita, joissa vain ei voi oikaista. Perkele.

Aion nyt jakaa kanssanne tämän herkkureseptin. Luonnollisestikaan en voi luvata, että saatte aikaiseksi yhtä hyvää settiä kuin minä tai äitini. Ruoanvalmistus on henkimaailman hommaa, on vain oltava rohkea ja seurattava vaistoaan. Onnea matkaan!

HELKKARIN HYVÄ KAALILAATIKKO

keskikokonen keräkaali (n. 2 kg)
400 g jauhelihaa
puuroriisiä n. kolme kämmenellistä
kaksi lihaliemikuutiota (fondi käy myös)
soijakastiketta
jauhettua valkopippuria
paprikajauhetta
tummaa siirappia
suolaa
korppujauhoja
voita

Suikaloi kaali. Laita ison kattilan pohjalle tilkka vettä, heitä perään liemikuutiot, kaalit sekä riisit. Kattila liedelle porisemaan miedolle lämmölle, sekoita välillä. Ruskista jauheliha pannulla, mausta soijakastikkeella, paprikajauheella ja valkopippurilla. Kun kaali on hieman pehmennyt, heivaa jauhelihat mukaan kattilaan. Lisää siirappia ja suolaa maun mukaan, älä kuitenkaan pihistele. Tarkkoja määriä on mahdoton antaa, pahoittelen. Juuri se oikea suolaisen ja makean liitto löytyy vain kokeilemalla, ellei ole luonnonlahjakkuus.

Kippaa kaaliseos isoon, voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja reilut voinokareet. Paista 175 asteessa ainakin pari tuntia, kolme lienee lähempänä totuutta. Jos pinta tummuu liikaa, laita päälle leivinpaperi ja pienennä lämpöä 150 asteeseen. Nauti hyvässä seurassa puolukkasurvoksen kera. Lasi kylmää maitoa maistunee myös kyytipoikana. Kaasunmuodostus maksimoidaan tuoreella ruisleivällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti